Seznam českých dezinformačních webů. Šíří prokremelskou propagandu, jsou rasistické a protiromské

Tento článek (nebo jeho část) je převzat z externího zdroje. Je tedy slušností jej uvést včetně případného autora.

Tak to mě pobavilo a nejznámějšímu českému pornoherci, zástupci ředitele neziskové organizace think-tanku Evropské hodnoty, Jakubu Jandovi upřímně děkuji. Fakt upřímně a pobaveně. Včera ( 30.7.2016 ) totiž zveřejnil na stránkách www.romea.cz seznam českých dezinformačních webů. Takhle přehledně a na lopatě od něj dostat zdroj informací přímo pod nos je chvályhodný čin.

A já mám za sebe vyřešený jeden velký problém. Na titulce Obrázkového světa, ta úzká levá vsuvka, která sloužila Andrému, ale po dobu Jitčiny nemoci je prázdná, je nyní krátká a nezaplněná.  Nevěděla jsem, co na ní dát. Postupně tam tedy vytvořím na ty štvavé weby linky, abyste mohli lehce přejít na kterýkoliv z nich a dát tak průchod svému spravedlivému odsouzení a rozhořčení nad štvavou prokremelskou propagandou. Fuj!

Panu Jandovi ještě jednou děkuji, takový přehled je nedocenitelný, prostě ten jeho sexy mozek nemá chybu :- )

Pro pobavení ještě ze článku pana Jandy, kterým oblažil naše romské bratry. Nepochybuji o tom, že je svým myšlenkovým trustem obohatil:

V České republice podle organizace Evropské hodnoty již dlouhou dobu probíhá politická, ekonomická a mediální dezinformační kampaň, která je součástí hybridní války vedené Ruskou federací proti západním demokratickým státům a jejíž intenzita se výrazně zvýšila se začátkem konfliktu na Ukrajině. Organizace v rámci projektu Kremlin Watch (pozn. Kremlin Watch je strategický program think-tanku Evropské hodnoty, který má za cíl rozkrývat a čelit jednotlivým nástrojům hybridní války Ruské federace zaměřené proti liberálně-demokratickému systému.)   vytvořila seznam dezinformačních webů doplněný o charakteristiku jejich obsahu a autorů, který by měl sloužit jako nástroj, jak se na pro-kremelské scéně zorientovat.

Podle studie je většina webů netransparentních a přímou tvorbou dezinformací se v Česku zabývá zhruba sto osob, přičemž pouze u třetiny je známa identita. Podle zjištění serveru Romea.cz je drtivá většina dezinformačních webů ze seznamu organizace Evropské hodnoty zároveň silně rasistická a zveřejňují také protiromské články.

Podle zástupce ředitele organizace Evropské hodnoty Jakuba Jandy je cílem dezinformační kampaně podrývat demokratické instituce, nabourávat důvěru občanů v tradiční politické strany a mainstreamová média a narušovat naše transatlantické partnerství a legitimitu členství v mezinárodních organizacích, jako je Evropská unie nebo NATO.

Podle studie má nejdůležitější roli v dezinformačním systému webová platforma Parlamentních listů. „Vnímáme je jako přechod mezi seriózními médii a šedou zónou prokremelské manipulace. S manipulačními technikami se u nich však setkáváme častěji než třeba u Sputniku,“ odkazuje Janda na studii Masarykovy univerzity a zmiňuje název dalšího prokremelského informačního kanálu.

Zpravodajskou sekci Parlamentních listů navštíví denně více čtenářů než u konkurenčních Lidovek nebo Ihnedu. Studie také poznamenává, že Parlamentní listy nepodávají pouze dezinformační zprávy. Za červen poskytlo webu rozhovor 33 poslanců a senátorů, nejvíce z ČSSD a ANO. Právě politici a známé osobnosti mají podle Jandy důležitou roli v šíření dezinformací, zejména na sociálních sítích.

„Jaroslav Foldyna sdílí zprávy Svobodných novin, Jíří Ovčáček Sputniku, Michal Hašek a Zdeněk Škromach z Aeronetu a Tomio Okamura nebo Stanislav Huml články z Protiproudu,“ uvedl Janda, který dodává, že bychom se všichni měli a zejména na středních školách učit, jak pracovat s informacemi.


Děkuji panu Jandovi, Parlamentními listy začínám každý den své ranní čtení na webu a  s radostí v tom budu pokračovat. Teď už  díky němu mám jistotu,  že jsou to  ty správné stránky a jsem tam v dobré společnosti. Proškolit, jak zacházet s informacemi,  opravdu, ale opravdu nepotřebuji.

Jen jsem teď na vážkách. Po přečtení Parlamentních listů plynule každé ráno přecházím na  stránky Pravý prostor. Ten však pan Janda jako dezinformační neuvádí.   Trošku mě znejistil, budu muset tedy svůj postoj ke zprávám z Pravého prostoru přehodnotit.  Že by nebyly tak důvěryhodné, jak jsem si  myslela?  Nebo jen zapomněl pan Janda Pravý prostor zmínit?  Nebylo by divu, když on má tolik starostí a zájmů, nemůže stíhat všechno …


Aby nemusel náš čtenář zdlouhavě vypisovat podle té tabulky adresy dezinformačních webů,  převedla jsem některé na přímé odkazy. Stačí jen kliknout a číst a samozřejmě okamžitě získané informace odsoudit! Na to nezapomeňte!   Mějte na paměti, že za všechno zlo může Putin a že vyloďování afrických, dobře živených chlapců není invaze za účelem zlikvidování Evropy, ale  přicházejí k  nám pracovat, abychom měli na důchody. Také nepodléhejte dojmu, že EU je bolševické obludárium, jak někteří pomýlenci tvrdí, ale je to  taková laskavá rodina, něco jako taťka a mamka, co to s námi myslí dobře. Protože kam bychom přišli, kdyby každá okurka měla jiný tvar a každá záchodová mísa splachovala jinak, že.

Související články: